Pyszne mięso z kaczki duszone w sosie z min sokiem z czarnego bzu oraz czarnej porzeczki.Mięso wyszło pyszne,polecam bo przepis nie jest skomplikowany a efekt naprawdę dobry:)
Składniki:
Porcje z kaczki-u mnie noga i pierś
1 łyżka soku z czarnej porzeczki
1 łyżka z soku z czarnego bzu
1 łyżka sosu sojowego (styl japoński)
1 łyżka jasnego octu winnego
garść suszonej żurawiny
szczypta płatkow chili
2 rozgniecione ziarenka jałowca
sól i pieprz
szklanka wody lub bulionu
Kaczka w owocowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,pieprzem i płatkami chili.Włożyć do miski,zalać sokiem z porzeczki i czarnego bzu,sosem sojowym i octem balsamicznym.Wrzucić żurawinę,jałowiec,wszystko wymieszać,przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
2.Wyciągnąć mięso,naciąć skórę tak by nie uszkodzić mięsa,położyć na rozgrzaną patelnię,smażyć,odwracając porcje, do momentu aż skóra będzie rumiana.Zmniejszyć ogień i do zrumienionego mięsa dolać pół szklanki wody bądź bulionu oraz powstały z marynowania sok.Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny ,w razie konieczności dolać więcej wody lub bulionu.
3.Mięso wyszło bardzo smaczne,wytworzyl się rownież wspaniały,aromatyczny sos,który świetnie pasuje do ziemniaków pieczonych,kaszy kuskus czy ryżu.Smacznego:)
Komentarze