Kaczka w wiśniach (kurpie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Włożyć do gęsiarki lub szkła żaroodpornego, polać stopionym masłem i piec ok. godziny w piekarniku (pod przykryciem), polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem 5 minut, przecedzić przez sito. Odlać 5 łyżek, w pozostałym zagotować wiśnie. Wlać wiśniówkę. Zestawić z gazu. Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Sos z kaczki wylać, zachowując część do skropienia mięsa. Mięso powtórnie włożyć do naczynia, obłożyć wiśniami wyjętymi z wina z wiśniówką, lekko skropić sosem spod kaczki oraz odlanymi wcześniej pięcioma łyżkami wina. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Sos wiśniowy, wymieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Częścią sosu polać kaczkę, resztę przelać do sosjerki. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze