Kaczka w wiśniach (Kurpie)

4.49 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kaczka pieczona jest w czerwonym winie i wiśniach oraz podawana z korzennym sosem wiśniowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sprawiona młoda kaczka (do 2 kg): 1 sztuka
    - wiśnie wydrylowane (mogą być mrożone): 700 gramów
    - wiśniówka: 50 mililitrów
    - wino czerwone wytrawne: 1.5 szklanki
    - masło stopione: 4 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - goździki: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w wiśniach (kurpie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Włożyć do gęsiarki lub szkła żaroodpornego, polać stopionym masłem i piec ok. godziny w piekarniku (pod przykryciem), polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem 5 minut, przecedzić przez sito. Odlać 5 łyżek, w pozostałym zagotować wiśnie. Wlać wiśniówkę. Zestawić z gazu. Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Sos z kaczki wylać, zachowując część do skropienia mięsa. Mięso powtórnie włożyć do naczynia, obłożyć wiśniami wyjętymi z wina z wiśniówką, lekko skropić sosem spod kaczki oraz odlanymi wcześniej pięcioma łyżkami wina. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Sos wiśniowy, wymieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Częścią sosu polać kaczkę, resztę przelać do sosjerki. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować