Kaczka pieczona z jabłkami i zurawiną

5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kaczka (ok. 2 kg.)
    4-5 jabłek
    Suszona żurawina
    Majeranek
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami i zurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kaczkę - umyć, osuszyć. Natrzeć całą kaczkę pieprzem, solą, majerankiem. Jabłka umyć i pokroić na cząstki dodać żurawinę, sól, pieprz, majeranek. Tak przygotowane jabłka włożyć do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić w lodowce na noc. Następnego dnia wyciągnąć kaczkę z lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec bez przykrycia do zrumienienia skórki. Przykryć pokrywa i piec przez ok. 1,5 h. W trakcie pieczenia polewać kaczkę tłuszczem, który wypływa podczas pieczenia.

Porady

Podawać w całości na ciepło lub zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować