Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Kaczkę bardzo lubię i zawsze żałuję że tak szybko się kończy. Tym razem zrobiłam nadzienie z jabłek, żurawiny i topinamburu. Szaleje w kuchni z topinamburem bo bardzo mi smakuje pieczony. Kaczka idealna na niedzielny obiad albo dla gości.

  • 27 godz.

Składniki:

  • 1 tusza kaczki 2,20 kg

    1/2 kg topinamburu

    3 jabłka duże

    3/4 szklanki żurawiny świeżej

    1 łyżeczka octu

    marynata:

    1/2 szklanki octu jabłkowego

    2 łyżki majeranku

    1 łyżeczka soli

    3 cebule

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka zamarynowana nadziana 1. Z kaczki wycinam skrzydła, szyję. Kaczkę nacieram solą, majerankiem, octem winnym, olejem w środku i na zewnątrz, oraz plastrami cebuli. Cześć cebuli wkładam do środka częścią obkładam kaczkę na zewnątrz. Wstawiam ją do lodówki w brytfannie na dobę żeby przeszła marynatą. Resztą octu winnego który mi zostanie polewam kaczkę. Na drugi dzień jabłka obieram i kroję w cząstki.
  • topinambur obrany i dodany do kaczki 2. topinambur skrobię i dokładnie myję i przekładam do wody z octem żeby nie ściemniał. Kaczkę napełniam jabłkami, żurawiną i 1/3 topinamburu. Kaczkę zszywam albo spinam szpilkami, układam na około pozostały topinambur. Wstawiam ją piekarnika temp 180 stopni na dwie godziny i 20 minut. W między czasie kaczkę polewam sokami które wytworzy podczas pieczenia, oraz wodą kilka razy. Kaczka nie będzie wtedy sucha. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Żurawina Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować