Kacze udka z czerwoną kapustą

4.49 (181 ocen)

Pyszne danie , które można podać na rodzinny obiad .

Składniki:

  • 2 kacze udka

    4 ząbki czosnku

    1 główka czerwonej kapusty

    2 kwaskowe jabłka

    1 cebula

    1 szklanka czerwonego , wytrawnego wina

    2 łyżki octu winnego ( czerwonego )

    1 łyżeczka cukru

    sól , pieprz , majeranek

    oliwa z oliwek do smażenia

    łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kacze umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem .

    Mięso natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem , oprószyć sola , pieprzem i majerankiem i odstawić na kilka godzin do lodówki .

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek , zrumienić kaczkę z obu stron , zalać wodą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny ( co jakiś czas przewracając i dolewając wodę ) .

    Kapustę przekroić na ćwiartki i wyciąć głąb , następnie poszatkować .

    Jabłka pokroic w kostkę .

    W garnku roztopić smalec , zeszklić na nim posiekaną cebulę .

    Dodać kapustę i podsmażać ją , mieszając ok. 5 minut .

    Następnie dodać jabłko , wlać wino i ocet winny .

    Dodać cukier i dusić pod przykryciem ok. 30 minut ( od czasu do czasu mieszając ) .

    Doprawić solą i pieprzem .

    Usmażone kacze udka podawać z kapustą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować