Kandyzowana skórka z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gdy zrobimy ją sami będzie dumnie wyglądała na świątecznych wypiekach

  • 10 min

Składniki:

  • 4 pomarańcze
    2 szklanki cukru
    2 szklanki wody

Kandyzowana skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kandyzowana skórka z pomarańczy 1. Pomarańcze sparzamy i dokładnie szorujemy przed przystąpieniem do krojenia.Obieramy ją ze skórki, tak żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Skórkę tniemy w kosteczkę, paseczki czy też inny kształt jaki będzie nam pasował.
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy 2. W garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem, kiedy cukier dokładnie się rozpuści wrzucamy skórkę i gotujemy aż stanie się szklista.
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy 3. Tak przygotowaną skórkę przekładamy na pergamin do wystygnięcia.
    Przechowujemy szczelnie zamkniętą.

Porady

Tak samo możemy zrobić ze skórką z cytryny i używać ją do wypieków.

Komentarze

Podobne przepisy