Pomysł na urozmaicenie śniadania do pracy. Koreczki z tortilli nadają się też idealnie na przystawkę.Można je podawać na zimno lub zapiec w piekarniku.
5 min
Składniki:
Ilość składników zależy od tego ile koreczków/kanapek chcemy przygotować. Z jednej tortilli wykonamy 4-5 koreczków.
- 1 tortilla pszenna
- 3 liście sałaty
- 2 plasterki polędwicy łososiowej
- plasterek żółtego sera
- plasterek papryki czerwonej( około 5 na 5 cm)
- szczypiorek
- łyżka musztardy, łyżeczka ketchupu
Kanapki z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortillę smarujemy ketchupem oraz musztardą. Na to układamy liście sałaty, plaster sera, plastry polędwicy łososiowej, pokrojoną w paseczki paprykę oraz szczypiorek. Warstwy układamy od góry do dołu placka, tak aby cała tortilla (patrząc w pionie) była nimi równomiernie pokryta. Warstwy układamy tak, aby po zawinięciu nasza tortilla zachęcała do jedzenia równomiernie rozłożonymi kolorami. Placki zawijamy mocno dociskając. Przekłuwamy 4 lub 5 wykałaczkami, następnie przekrawamy tak, aby każdy kolejny kawałek był spięty wykałaczką.
Komentarze