Bardzo proste w wykonaniu ciasto, ale bardzo pyszne, wilgotne i u mnie bardzo szybko zniknęło z talerza. Pachnie migdałową kruszonką zwłaszcza podczas pieczenia.
30 min
Składniki:
Forma: 24x28 cm
Składniki:
4 duże laski rabarbaru + 2 łyżki cukru
2 duże jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju rzepakowego
2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
Papier do pieczenia
Kruszonka:
2 łyżki drobno pokruszonych płatków migdałowych
2 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem, odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać jogurt naturalny, olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, porcjami dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Składniki kruszonki wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na ciasto rabarbar. Kruszonkę wysypać na rabarbar. Piec w temp. 180 stopni około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Komentarze