Mięciutkie i puszyste, rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch można posypać przesianym cukrem pudrem.
45 min
Składniki:
Na 12-15 babeczek
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka pokrojonych świeżych truskawek
Cukier puder do oprószenia
Jogurtowe muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera.
2.Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości,
3.posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami.
Piekę około 25 minut w temp 180*c.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Komentarze