Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

4.99 (179 ocen)

  • 50 min

Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!

  • 50 min

Składniki:

  • 300g mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
    100ml oleju rzepakowego
    2/3 szklanki cukru
    skórka otarta z cytryny
    2 szklanki pokrojonego rabarbaru

    kruszonka:
    80g masła
    80g cukru
    2/3 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
    Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
    Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
    Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
    Udanych wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować