Jogurtowa terrina z ogórkiem i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mleczna,zdrowa przystawka na śniadanie,pyszny dodatek do świeżego,domowego pieczywa.

  • 60 min

Składniki:

  • na warstwę ogórkową:
    300 g jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu light
    2 zielone długie ogórki
    1 łyżeczka przyprawy tzatziki
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku

    na warstwę rzodkiewkową:
    pęczek rzodkiewek(6-7 sztuk)
    150 g jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu light
    1 łyżka żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez Dodatki

Jogurtowa terrina z ogórkiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,ostudzić.
    Ogórki umyć,osuszyć,jednego ze skórką pokroić na cienkie paski,drugiego obrać ze skórki ,usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Wąską foremkę 9x25 cm wyłożyć folią spożywczą i jej dno i boki wyłożyć plaskami ogórka,tak aby troszkę wystawały poza foremkę.
  • 2. Startego ogórka połączyć z jogurtem,majonezem,przyprawą tzatziki oraz zimna żelatyną,wymieszać.
    Połowę masy wlać na ułożone paski ogórka,wstawić na chwilkę do lodówki do stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić do ostudzenia.
    Rzodkiewki umyć,osuszyć i pokroić na małe kawałki następnie rozdrobnić na papkę blenderem.
    Dodać do nich majonez,jogurt,szczyptę soli i zimną żelatynę,wymieszać.
    Masę rzodkiewkową wylać na stężałą masę ogórkową,wstawić na chwilę do lodówki do stężenia.
    Na wierzch wylać pozostała masę ogórkową,przykryć wystającymi poza foremkę ogórkami,całość wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
    Przed podaniem wyjąc z foremki i pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować