Jogurtowa terrina z ogórkiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,ostudzić.
Ogórki umyć,osuszyć,jednego ze skórką pokroić na cienkie paski,drugiego obrać ze skórki ,usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wąską foremkę 9x25 cm wyłożyć folią spożywczą i jej dno i boki wyłożyć plaskami ogórka,tak aby troszkę wystawały poza foremkę.
2.Startego ogórka połączyć z jogurtem,majonezem,przyprawą tzatziki oraz zimna żelatyną,wymieszać.
Połowę masy wlać na ułożone paski ogórka,wstawić na chwilkę do lodówki do stężenia.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić do ostudzenia.
Rzodkiewki umyć,osuszyć i pokroić na małe kawałki następnie rozdrobnić na papkę blenderem.
Dodać do nich majonez,jogurt,szczyptę soli i zimną żelatynę,wymieszać.
Masę rzodkiewkową wylać na stężałą masę ogórkową,wstawić na chwilę do lodówki do stężenia.
Na wierzch wylać pozostała masę ogórkową,przykryć wystającymi poza foremkę ogórkami,całość wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Przed podaniem wyjąc z foremki i pokroić w plastry.
Komentarze