Jogurtowa babka z jabłkiem

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Delikatna, puszysta, orzeźwiająca. Jogurtowa z dodatkiem tartego jabłka, wilgotna i bardzo smaczna.Polecam.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 3 jajka
    35 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    15 dag jogurtu naturalnego greckiego
    15 dag cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 szklanka oleju
    1/2 cytryny
    1/2 jabłka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier do dekoracji
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Jogurtowa babka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
  • 2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko.
  • 3. Jajka zmiksować z cukrami na puszystą pianę, dodać jogurt, wlać cienkim strumieniem olej, zmiksować stopniowo po łyżce wsypywać mąkę aż do połączenia, na sam koniec dodać jabłko, delikatnie wmieszać.
  • 4. Ciasto wylać do okrągłej natłuszczonej formy z kominem.Ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
    Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około godziny do tzw suchego patyczka.
    Babkę studzić na kratce, zimną polukrować i udekorować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować