Jogurt naturalny domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nie każdy ma dostęp do pełnego mleka „prosto od krowy”. Do przygotowania jogurtu możemy użyć tego ze sklepu ale NIE HOMOGENIZOWANEGO czyli z krótkim terminem ważności. Najlepiej, żeby miało 3,2 % ale z 2% też wyjdzie, tylko czas oczekiwania jest dłuższy.
2.Mleko musimy zagotować. Przelać przez sito, żeby pozbyć się „kożuszków”. Zostawiamy, aby wystygło.
Do zimnego dodajemy kupny jogurt. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy przemieszać.
W przypadku mleka 2% czas oczekiwania może potrwać dwie doby.
Z tej porcji otrzymamy około 1 l pysznego, naturalnego jogurtu.
3.Zostawiamy kilka łyżek do przygotowania następnej porcji.
Żeby osiągnąć gęstszą konsystencję dodajemy większą ilość.
Komentarze