Jogurt naturalny domowej roboty

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Ten prosty przepis zdradziła mi ciocia, często wykorzystuje go w swojej kuchni.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 l pełnego mleka lub 3,2 % NIE homogenizowanego

    2-4 łyżki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Jogurt naturalny domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie każdy ma dostęp do pełnego mleka „prosto od krowy”. Do przygotowania jogurtu możemy użyć tego ze sklepu ale NIE HOMOGENIZOWANEGO czyli z krótkim terminem ważności. Najlepiej, żeby miało 3,2 % ale z 2% też wyjdzie, tylko czas oczekiwania jest dłuższy.
  • 2. Mleko musimy zagotować. Przelać przez sito, żeby pozbyć się „kożuszków”. Zostawiamy, aby wystygło.
    Do zimnego dodajemy kupny jogurt. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy przemieszać.
    W przypadku mleka 2% czas oczekiwania może potrwać dwie doby.
    Z tej porcji otrzymamy około 1 l pysznego, naturalnego jogurtu.
  • 3. Zostawiamy kilka łyżek do przygotowania następnej porcji.
    Żeby osiągnąć gęstszą konsystencję dodajemy większą ilość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować