Jezioro łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować jajka na twardo i obrać je ze skorupek nie uszkadzając białka.Od szerszej strony ściąć jajko tak,aby się nie przewracało-będzie to tułów łabędzia.W tak przygotowanym jajku zrobić 3 nacięcia-dwa po bokach na skrzydła i jedno z tyłu na ogon.Z innego jajka ściąć trzy owalne kawałki białka.Dwa z nich to będą skrzydła łabędzia,które należy umieścić w nacięciach z boku jajka.W trzecim owalnym kawałku wycinamy ozdobne ząbki i wkładamy w nacięcie z tyłu jajka.Dodatkowo wycinamy szyję łabędzia,którą przy pomocy kawałka wykałaczki przymocowujemy do tułowia.Barwnikiem lub sokiem z buraka zaznaczamy dziób ptaka.Z ziarenek czarnego sezamu robimy oczy.W ten sposób robimy kolejne dwa łabędzie.
2.Przygotowane łabędzie układamy na sałatce,zastygniętej galarecie z nóżek lub mięsie w galarecie.Umieszczamy lilie a boki ozdobnie posypujemy posiekanym koperkiem.Podajemy na stół.
3. Robimy lilię.Cebulę przecinamy na połowę i wycinamy nożykiem ozdobne ząbki.Środek wyjmujemy a w to miejsce wkładamy kawałek marchewki.Z wyjętego środka cebuli robimy mniejszą lilię.
Porady
Dekorację najlepiej ułożyć na okrągłym lub owalnym naczyniu ,którego kształt będzie imitował jezioro.
Komentarze