Jezioro łabędzie

4.5 (168 ocen)

Tak można udekorować sałatkę,galaretę z nóżek lub mięso w galarecie.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 cebula
    kawałek marchewki
    czerwony barwnik lub sok z buraka czerwonego
    zielony koperek
    wykałaczka
    czarny sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jezioro łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajka na twardo i obrać je ze skorupek nie uszkadzając białka.Od szerszej strony ściąć jajko tak,aby się nie przewracało-będzie to tułów łabędzia.W tak przygotowanym jajku zrobić 3 nacięcia-dwa po bokach na skrzydła i jedno z tyłu na ogon.Z innego jajka ściąć trzy owalne kawałki białka.Dwa z nich to będą skrzydła łabędzia,które należy umieścić w nacięciach z boku jajka.W trzecim owalnym kawałku wycinamy ozdobne ząbki i wkładamy w nacięcie z tyłu jajka.Dodatkowo wycinamy szyję łabędzia,którą przy pomocy kawałka wykałaczki przymocowujemy do tułowia.Barwnikiem lub sokiem z buraka zaznaczamy dziób ptaka.Z ziarenek czarnego sezamu robimy oczy.W ten sposób robimy kolejne dwa łabędzie.
  • 2. Przygotowane łabędzie układamy na sałatce,zastygniętej galarecie z nóżek lub mięsie w galarecie.Umieszczamy lilie a boki ozdobnie posypujemy posiekanym koperkiem.Podajemy na stół.
  • 3. Robimy lilię.Cebulę przecinamy na połowę i wycinamy nożykiem ozdobne ząbki.Środek wyjmujemy a w to miejsce wkładamy kawałek marchewki.Z wyjętego środka cebuli robimy mniejszą lilię.

Porady

Dekorację najlepiej ułożyć na okrągłym lub owalnym naczyniu ,którego kształt będzie imitował jezioro.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować