Jesienny krem

0 (0 ocen)

Tak zaoowocował nadmiar posiadanej cukinii ;)

Składniki:

  • około 1-1,5l bulionu
    1 duża cukinia
    pół kalarepki
    2 marchewki
    3-4 średnie ziemniaki
    1 por
    kilka ząbków czosnku
    serek topiony 100g
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jesienny krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion.
    Następnie cukinię myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
    Ziemniami, kalarepę, marchewkę także myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Pora kroimy w plasterki.

    Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i dusimy na maśle, mieszając. Po około 15 min dodajemy bulion i gotujemy wszystko, aż warzywa zmiękną.
    Pod koniec gotowania dodajemy czosnek i inne przyprawy.

    Wszystko blenderujemy na krem, dodajemy serek topiony i blenderujmy jeszcze raz.
    Gorącą zupę polecam podawać z groszkiem ptysiowym albo grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy