Jesienne penne z kurczakiem i dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne danie i z jesiennym akcentem w postaci dyni, zwieńczone parmezanem prosto ze słonecznej Italii.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g penne
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    około 120 g obranej dyni
    1 żółta papryka
    3 ząbki czosnku
    puszka pomidorów
    parmezan
    1 cebula
    pęczek świeżej bazylii
    słodka papryka w proszku
    suszone oregano
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienne penne z kurczakiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy je na patelni. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy kilka minut. Pomidory z puszki bardzo drobno kroimy i wraz z sokiem wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany pęczek bazylii. Obficie posypujemy oregano, dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy aż sos zgęstnieje. Dynię kroimy na bardzo cienkie paseczki i na osobnej patelni podsmażamy ją na odrobinie oliwy, dosłownie przez 3-4 minuty. Makaron penne gotujemy al dente i wykładamy na talerz. Na makronie układamy sos z kurczakiem, a na nim dynię. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy gałązkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować