Jesienne penne z kurczakiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy je na patelni. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy kilka minut. Pomidory z puszki bardzo drobno kroimy i wraz z sokiem wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany pęczek bazylii. Obficie posypujemy oregano, dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy aż sos zgęstnieje. Dynię kroimy na bardzo cienkie paseczki i na osobnej patelni podsmażamy ją na odrobinie oliwy, dosłownie przez 3-4 minuty. Makaron penne gotujemy al dente i wykładamy na talerz. Na makronie układamy sos z kurczakiem, a na nim dynię. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy gałązkami bazylii.
Komentarze