Jesienne ciacho marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Jajka zmiksować z cukrem, dodac olej miksując dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem , sodą i przyprawami.Całość połączyć z marchewką i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki i piec ok. 40 min w 180 stopniach
Krem
Budyń rozpuszczam w pół szklanki soku , pozostałą część soku zagotowuję wraz z cukrem .Do gotującego soku wlewam rozmieszany budyń i energicznie mieszam chwilę gotując. Gotowy budyń trzeba wystudzić i utrzeć z masłem.
Polewa
W rondelku rozpuszczam masło następnie dodaje cukier puder i kakao, całość chwile podgrzewać do rozpuszczenia cukru .Zdjąć z ognia dodac rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę, lekko przestudzoną polewą polać przełożone kremem ciasto
Porady
Do ciasta można dodać orzechy lub inne bakalie.Do polewy nie jest konieczne użycie żelatyny , jednak jej dodatek sprawi że polewa będzie błyszcząca.
Komentarze