Jesienne ciacho marchewkowe

0 (0 ocen)

Aromatyczne, wilgotne, proste w przygotowaniu ciasto marchewkowe z kremem.

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
    3 jajka
    0,5 szkl oleju
    0,5 szkl cukru
    1 szkl mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka przypraw korzennych np.przyprawy do piernika

    Krem
    1 budyń smietankowy
    0,5 kostki masła
    2 szkl przecierowego soku marchewkowego typu Kubus
    2 łyżki cukru

    Polewa
    0,5 kostki masła
    0,5 szkl cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienne ciacho marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Jajka zmiksować z cukrem, dodac olej miksując dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem , sodą i przyprawami.Całość połączyć z marchewką i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki i piec ok. 40 min w 180 stopniach
    Krem
    Budyń rozpuszczam w pół szklanki soku , pozostałą część soku zagotowuję wraz z cukrem .Do gotującego soku wlewam rozmieszany budyń i energicznie mieszam chwilę gotując. Gotowy budyń trzeba wystudzić i utrzeć z masłem.
    Polewa
    W rondelku rozpuszczam masło następnie dodaje cukier puder i kakao, całość chwile podgrzewać do rozpuszczenia cukru .Zdjąć z ognia dodac rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę, lekko przestudzoną polewą polać przełożone kremem ciasto

Porady

Do ciasta można dodać orzechy lub inne bakalie.Do polewy nie jest konieczne użycie żelatyny , jednak jej dodatek sprawi że polewa będzie błyszcząca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować