Jesienna sałatka ze smażoną dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

z sokiem ze świeżych pomarańczy

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia (obrana i pokrojona w słupki): 800 gramów
    - sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty): 200 mililitrów
    - sałaty sezonowe (umyte i oczyszczone): 100 gramów
    - pomidorki cherry (pokrojone w ćwiartki): 8 sztuk
    - suszone pomidory (pokrojone w paski): 50 gramów
    - migdały (prażone): 2 łyżki
    SOS VINAIGRETTE:
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - bazylia (posiekane listki): 1 łyżka
    - musztarda miodowa: 1 łyżka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - Sól morska, chili pieprz cayenne do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Jesienna sałatka ze smażoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać.
    Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Sałata Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

image-0ivvo2t

To może cię zainteresować