Jesienna potrawka z dynią i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś pysznego, aromatycznego i rozgrzewającego na jesień

  • 60 min

Składniki:

  • mała dynia hokkaido
    3 duże cebule
    2 małe pomidory
    5 ząbków czosnku
    łyżka suszonych grzybów leśnych
    300g marchewki z groszkiem
    niewielka kolba kukurydzy
    koncentrat pomidorowy
    100g serka topionego
    mała polędwica wieprzowa
    masło i oliwa do smażenia
    curry
    sól
    ostra mielona papryka
    gałązka rozmarynu
    100 ml białego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienna potrawka z dynią i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano na miksie oliwy z masłem
  • 2. Gotową przełożyć do garnka o grubszym dnie, posolić , wlać wino. Zagotować odparować nieco, włożyć gałązkę suszonego rozmarynu i dusić na bardzo małym ogniu
  • 3. pokrojoną w piórka cebulę oraz wyciśnięty czosnek zeszklić również na oliwie wymieszanej z masłem, gotowe dodać do garnka z polędwicą, dorzucić też marchewkę z groszkiem i kukurydzę, podlać wodą, dusić 10 minut
  • 4. dołożyć łyżkę suszonych grzybów i pomidory, a dynie obrać, pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na maśle na patelni, a potem na niej dusić 10 minut dodając 1/3 szklanki wody. Gotową dynię doprawić curry i smażyć kilka minut bez przykrywki, przełożyć do garnka z resztą składników
  • 5. Mieszać dokładnie, dodając rozdrobniony ser topiony, w razie potrzeby podlać wodą, doprawić papryką i solą. Można zagęścic mąką pszenną jeśli będzie za rzadkie

Porady

Podawać ze swieżym pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować