Jesienna fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i z taką ilością ciepłej wody lub mleka aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Gdy zaczyn podrośnie dodać go do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, jeśli jest za gęste dodać mleka, jeśli za rzadkie - mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ser utrzeć z cukrem, jajkiem i budyniem, na koniec dodać startą na dużych oczkach dynię i kardamon.
Na kruszonkę rozetrzeć masło, cukier i mąkę (jeśli jest zbyt mokra dodać mąki jeśli zbyt sucha, masła).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć równomiernie na wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, rozsmarować na nim masę serową i posypać kruszonką. Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Porady
Spód drożdżowy można zrobić według swego sprawdzonego przepisu, ciasto jest najlepsze gdy ta warstwa jest cienka.
Komentarze