Jesienna fantazja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasta drożdżowe z wkładką i kruszonką zawsze smakują najlepiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe: 5 szkl. mąki, 1/4 kostki drożdży, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko, 5 łyżek oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła (polecam masło), ok. 2 szkl. ciepłego mleka.
    Nadzienie: 1/2 kg sera białego, 1 kg dyni, 3/4 szkl. cukru, 1 jajko, 3 łyżki budyniu śmietankowego,1 łyżeczka roztartych ziaren kardamonu lub gotowa przyprawa w proszku.
    Kruszonka: 1/3 kostki masła, 3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Jesienna fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i z taką ilością ciepłej wody lub mleka aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Gdy zaczyn podrośnie dodać go do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, jeśli jest za gęste dodać mleka, jeśli za rzadkie - mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Ser utrzeć z cukrem, jajkiem i budyniem, na koniec dodać startą na dużych oczkach dynię i kardamon.
    Na kruszonkę rozetrzeć masło, cukier i mąkę (jeśli jest zbyt mokra dodać mąki jeśli zbyt sucha, masła).
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć równomiernie na wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, rozsmarować na nim masę serową i posypać kruszonką. Piec ok 40 min w 180 stopniach.

Porady

Spód drożdżowy można zrobić według swego sprawdzonego przepisu, ciasto jest najlepsze gdy ta warstwa jest cienka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować