Jesienna zupa Ewy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie rozgrzewająca zupa z grzybów leśnych z lekką pomidorową nutą.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr domowego rosołu drobiowo warzywnego
    1-2 szalotki
    1/2 kg świeżych leśnych grzybów (podgrzybki, kurki, opieńki...)
    1 świeża papryczka chili
    4-5 łyżek pasty pomidorowej
    1 łodyga selera naciowego
    1 łodyga lubczyku ogrodowego
    koperek
    1-2 łyżki masła
    pieprz ziołowy
    sól
    1-2 ząbki czosnku
    słodka papryka
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    kwaśna śmietana

Jesienna zupa ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone grzyby dusimy na maśle z szalotką, czosnkiem i papryczką chili ok 25-30min. Bulion podgrzewamy następnie dodajemy uduszone grzyby, pokrojonego drobno selera naciowego i lubczyk. Do zupy dodajemy pastę pomidorową, jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na talerzu dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i posypujemy świeżym koperkiem.

Porady

Zupa idealnie komponuje się z grzankami czosnkowo-ziołowymi. Bagietkę kroimy na cienkie plasterki nacieramy ząbkiem czosnku smarujemy cienko masłem z obu stron i krótko podsmażamy na patelni. Grzanki wykładamy na talerz posypujemy serem np. parmezanem i ulubionymi świeżymi ziołami np. bazylią, pietruszką, oregano lub majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy