Jesienna zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupę wymyśliłam sama z myślą o moich dwóch synkach i mężu. Dzieciom bardzo smakuje, a mąż dzięki niej przekonał się do zup.

  • 20 min

Składniki:

  • pół małej dyni
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałem selera lub 1 mały
    150g ryżu
    3 łyżki śmietany
    1 cebula
    olej rzepakowy do usmażenia cebuli
    udko z indyka lub kurczaka
    pieprz
    sól
    rozmaryn
    1 ząbek czosnku
    listek laurowy
    ziele angielskie

Jesienna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny obiad 1. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, ugotować razem z mięsem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania dodać ryż i dynię pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju i dodać pod koniec gotowania.
  • Jesienny obiad 2. Zupę gotować aż dynia rozgotuje się. Pod koniec dodać rozmaryn, czosnek, sól, pieprz i zaprawić śmietaną.

Porady

Przyprawy dodajemy na końcu, żeby nie utraciły swojego aromatu. Pieprz używam w postaci kulek, które mielę w młynku ręcznym tuż przed przyprawieniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy