To pyszna jesienna propozycja szarlotki. Poza jabłkami dodałam do niej gruszki, a do ciasta dynię, która nadała mu pięknego koloru. W trakcie pieczenia po domu unosi się piękny cynamonowy zapach!
Składniki:
Tortownica kwadratowa
Ciasto:
• 400 gram mąki,
• 170 gram masła,
• 150 gram gęstego puree z dyni,
• 100 gram cukru pudru,
• 3 żółtka,
• 1/3 łyżeczki sody,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
• ok 4-5 jabłek,
• 3 gruszki,
• cynamon do smaku,
• cukier puder do posypania,
• 1 łyżka kaszy manna
Jesienna złocista szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, masło oraz dynię. Składniki ciasta zagniatamy.
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy. Ciasto jest „luźniejsze” niż zwykłe kruche przez dodatek dyni, dlatego też musimy je dobrze schłodzić. Dłużej schładzamy górne ciasto, by dobrze było nam je zetrzeć.
3.Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manna.
4.Owoce (gruszki i jabłka) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy równą warstwą na ciasto. Ich wierzch oprószamy cynamonem.
5.Na owoce ścieramy drugą część ciasta.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45-50 minut w 180°C.
Gotową wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze