Jesienna złocista szarlotka

0 (0 ocen)

To pyszna jesienna propozycja szarlotki. Poza jabłkami dodałam do niej gruszki, a do ciasta dynię, która nadała mu pięknego koloru. W trakcie pieczenia po domu unosi się piękny cynamonowy zapach!

Składniki:

  • Tortownica kwadratowa
    Ciasto:
    • 400 gram mąki,
    • 170 gram masła,
    • 150 gram gęstego puree z dyni,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 1/3 łyżeczki sody,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • ok 4-5 jabłek,
    • 3 gruszki,
    • cynamon do smaku,
    • cukier puder do posypania,
    • 1 łyżka kaszy manna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Jesienna złocista szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, masło oraz dynię. Składniki ciasta zagniatamy.
  • podział ciasta 2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy. Ciasto jest „luźniejsze” niż zwykłe kruche przez dodatek dyni, dlatego też musimy je dobrze schłodzić. Dłużej schładzamy górne ciasto, by dobrze było nam je zetrzeć.
  • wyłożona pierwsza połówka ciasta 3. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej tortownicy.
    Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manna.
  • wyłożone owoce 4. Owoce (gruszki i jabłka) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy równą warstwą na ciasto. Ich wierzch oprószamy cynamonem.
  • przed pieczeniem 5. Na owoce ścieramy drugą część ciasta.
    Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45-50 minut w 180°C.
    Gotową wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować