Jesień pełną gębą - czyli krem z dyni z kurkami

4.5 (146 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kremowa radość w słonecznym kolorze.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - dynia Hokkaido średnia: 0.5 sztuki
    - kurki świeże: 20 sztuk
    - cebula duża: 1 sztuka
    - marchewka duża: 1 sztuka
    - natka pietruszki świeża posiekana: 0.5 pęczka
    - masło: 100 gramów
    - oliwa do smażenia: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - bulion warzywny lub mięsny: 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Jesień pełną gębą - czyli krem z dyni z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą.

    2. W tym czasie kroimy dynię w kostkę (dyni Hokkaido nie obieramy).

    3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej dynię i co jakiś czas mieszamy.
    Można przykryć garnek, żeby szybciej się dusiły warzywa.

    4. Gdy dynia i cebula się duszą, obieramy i kroimy marchewkę w plastry lub
    kostkę i również dorzucamy do garnka.

    5. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż marchewka zmięknie.

    6. W tym czasie na połowie podanej ilości masła smażymy kurki.

    7. Gdy warzywa zmiękną - blendujemy zupę lub korzystamy z dzbanka przy robocie kuchennym do koktajli :) (ewentualnie przecieramy przez sito, ale ciężko będzie).

    8. Gotowy krem doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

    9. Na talerzu posypujemy natką i kładziemy uduszone pachnące kurki na krem.

    Smacznego :D

    Polecam właśnie dynię Hokkaido, ze względu na rozmiary wygodne do przyniesienia do domu ;) oraz na ciekawy i wyraźny smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować