Jesień pełną gębą - czyli krem z dyni z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą.
2. W tym czasie kroimy dynię w kostkę (dyni Hokkaido nie obieramy).
3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej dynię i co jakiś czas mieszamy.
Można przykryć garnek, żeby szybciej się dusiły warzywa.
4. Gdy dynia i cebula się duszą, obieramy i kroimy marchewkę w plastry lub
kostkę i również dorzucamy do garnka.
5. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż marchewka zmięknie.
6. W tym czasie na połowie podanej ilości masła smażymy kurki.
7. Gdy warzywa zmiękną - blendujemy zupę lub korzystamy z dzbanka przy robocie kuchennym do koktajli :) (ewentualnie przecieramy przez sito, ale ciężko będzie).
8. Gotowy krem doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
9. Na talerzu posypujemy natką i kładziemy uduszone pachnące kurki na krem.
Smacznego :D
Polecam właśnie dynię Hokkaido, ze względu na rozmiary wygodne do przyniesienia do domu ;) oraz na ciekawy i wyraźny smak.
Komentarze