Jeszcze naleśniki czy już krokiety? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na15-20 minut. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
2.W małym garnku roztopić masło. Dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem, energicznie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos beszamelowy odstawić, by lekko przestygł. Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę drobno pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystko dodać do przestudzonego beszamelu i wymieszać.
3.Na każdym naleśniku rozsmarować po łyżce farszu i zwijać w ruloniki.
4.Gotowe krokieciki panierować w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze