Jeszcze naleśniki czy już krokiety?

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sama nie wiem skąd ta nazwa, ale przepis mam od dawna :) bardzo dobre krokieciki :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    3 jajka ugotowane na twardo
    10 dag szynki
    10 dag startego żółtego sera
    1/2 puszki kukurydzy
    200 ml mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

    Oraz:
    jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jeszcze naleśniki czy już krokiety? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników :) 1. Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na15-20 minut. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. W małym garnku roztopić masło. Dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem, energicznie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos beszamelowy odstawić, by lekko przestygł. Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę drobno pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystko dodać do przestudzonego beszamelu i wymieszać.
  • Przygotowywanie krokietów :) 3. Na każdym naleśniku rozsmarować po łyżce farszu i zwijać w ruloniki.
  • Przygotowywanie krokiecików :) 4. Gotowe krokieciki panierować w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kukurydza Szynka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować