Jeżynowe kluski na parze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Można je serwować o różnej porze roku, lecz ja wykorzystałam sezon na jeżyny . Dzieci je uwielbiają

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0.8dag jeżyn, 0.5kg mąki, pół kostki margaryny, pół kostki drożdży( 5dag.)szklanka mleka, 2-3 łyżki cukru, jajo, szczypta soli, 1l.maślanki(do zrobienia koktajlowej polewy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Jeżynowe kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zbiory się udały 1. Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru a gdy drożdże się rozpuszczą, zamieszać podsypać 1 łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.(ok.15min.)Rozpuścić i ostudzić margarynę . Do mąki dodać 2łyżki cukru, jajko, zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto powoli wlewając margarynę. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość rozwałkować je na 1cm.grubości placek i wykrawać szklanką kółka . Do każdego kółeczka dajemy po 4-5 sztuk świeżych jeżyn posypmy troszkę cukrem i sklejajmy kluski. W garnku do gotowania na parze gotujemy je 7-8 min. Przed podaniem polewamy je koktajlem zrobionym z maślanki i pozostałych jeżyn. Nie zapomnijmy o dodaniu cukru do koktajlu (według uznania słodkości)

Porady

Jeśli nie mamy garnka parowego, wystarczy ściśle zawiązać gazę na obręcz garnka wcześniej wlewając do niego wody(1/3 wysokości) i na gazie układać kluski, do gotowania przykryć je miską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować