(JEDNOPORCJOWY) SERNIK PO KAPITAŃSKU drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik, który Wam dzisiaj prezentuje jest niby sernikiem klasycznym, ale jednak nie do końca! Do jego wykonania używa się bowiem drożdży. Tak, tak, drożdży! Sernik jest dzięki temu niezwykle pulchny, niezwykle puszysty, jak chmurka! Spróbujcie, polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 (średnie) jajko
    200g sera białego
    5g świeżych drożdży
    10g masła
    30ml mleka
    1 łyżka miodu
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    + owoc kaki (na mus)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

(jednoporcjowy) sernik po kapitańsku drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Ser biały zmielić/zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z żółtkiem. Białko ubić na sztywną pianę. Drożdże rozetrzeć z ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Do mleka dodać masło z żółtkiem, miód, zmielony ser biały, ziarenka z połówki laski wanilii i pianę z białek. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszać, aż do połączenia składników. Masę serową przelać do kokilki. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. W tym czasie można przygotować owocowy mus: owoc kaki obrać, zblendować na gładki mus. Gotowy sernik ostudzić, polać musem. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować