Jarski pasztet z selera

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Przepis na ten pasztecik dostałam od córki, która nie jada mięsa. Jest on tak smaczny, że z pewnością zasmakuje także amatorom mięsnych potraw. Wyśmienicie smakuje z pieczywem i sosami jogurtowymi.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1/2 selera,
    - 1 marchewka,
    - por (biała część),
    - 2 ugotowane ziemniaki,
    - łyżka masła,
    - ok. 3/4 szklanki bulionu jarzynowego,
    - 1-2 łyżki płatków owsianych,
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma,
    - tłuszcz i 2-3 łyżki sezamu do foremek.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Jarski pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone warzywa 1. Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) umyj, obierz. Seler pokrój na
    kawałki, a marchewkę i pora na plasterki.
  • Miksowanie warzyw 2. Rozdrobnione warzywa wrzuć na rozgrzane masło, smaż 2-3 minuty, podlej
    bulionem, duś do miękkości.
    Warzywa osącz, zmiksuj na gładką masę z ugotowanymi ziemniakami i
    płatkami owsianymi dodając stopniowo bulion spod gotowania (tyle, by masa
    była dość gęsta, ale nie sucha). Dopraw do smaku solą, pieprzem,
    gałką muszkatołową i kurkumą.
  • Przygotowane foremki 3. Foremki do babeczek (lub większą foremkę) wysmaruj tłuszczem, wysyp
    sezamem.
  • Pasztet przed pieczeniem 4. Foremki napełniaj do pełna masą.
    Piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż
    pasztet nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować