Deszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci.
40 min
Składniki:
30 dag fileta z indyka
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
15 dag mrożonego groszku
10 dag brukselki
10 dag fasolki szparagowej
10 dag kalafiora
Kawałek selera
1/2 szklanki drobnego makaronu-zwierzaczki lub muszelki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki
sól himalajska do smaku
natka pietruszki do posypania
Jarzynowa na indyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, kroję na grubsze kawałki, wkładam do garnka, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam wodą wsypuję sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę warzyw, kroję dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
2.Na kilka minut przed końcem gotowania wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką i zestawiam z ognia.
Dla małych dzieci zupę miksuję z mięsem. Dla reszty podaję posypaną natką pietruszki, tak jak lubią.
Komentarze