Jarzynka z wierzchnich liści młodej kapusty

4.49 (189 ocen)

  • 5 min

Zwykle wyrzucamy te liście bo wydają nam się łykowate , ciemnie , nie potrzebne. Nic bardziej błędnego. To marnotrawstwo tak myśleć.

  • 5 min

Składniki:

  • 4 wierzchnie liście z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami- z tych będzie jarzynka)
    1/3 szklanki pokrojonego kopru
    2 łyżki masła
    sok z cytryny
    sól
    cukier
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki Jarzynka

Jarzynka z wierzchnich liści młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyte wierzchnie liście młodej kapusty 1. Liście dobrze umyć.
  • Pokrojone liscie młodej kapusty 2. Powycinać grube nerwy. Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm , a potem w grubszą ,, julienkę".
  • Ugotowane pokrojone liscie kapusty 3. Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą soli i cukru . Gotować 45 minut. Odcedzić .
  • Gotowane liście młodej kapusty z koprem 4. Włożyć ponownie do garnka .Dodać masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Porady

* gotujemy dłużej bo te wierzchnie liście są grubsze ** można mrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować