Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe

4.5 (161 ocen)

  • Dla 6 osób

Kruche ciasteczka herbaciane najlepiej smakują w towarzystwie "zielonych" lodów, czyli lodów z zielonej herbaty, również japońskich, o których w innym przepisie.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na tuzin ciasteczek:

    85 g mąki ryżowej
    70 g cukru brązowego (zmielonego na puder)
    4 saszetki "zielonej herbaty" Irving
    4 łyżki miękkiego masła
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    1/2 waniliowej esencji burbońskiej
    1 szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe 1. Herbatę wysypać z torebek i zmielić w blenderze.
  • 2. Pozostałe składniki umieść w naczyniu, dodać zmieloną herbatę i wyrobić ciasto.
  • 3. Następnie owinąć ciasto w papier piekarniczy i włożyć na 15 minut do zamrażalki.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalki i rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na wysokość 1cm.
  • 5. Z ciasta wykrawać koła (tak jak na pierogi) albo inne kształty.
    Wstawić do rozgrzanego, do 180°C piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe 6. Podawać w towarzystwie japońskich lodów herbacianych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować