Japońskie kule na patykach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem.
Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę.
Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .
Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.
W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.
Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min.
Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek.
Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu.
Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.
Komentarze