Jajko w galarecie na sosie tatarskim

4.5 (180 ocen)

  • 4 godz.

Danie bardzo proste, ale całkowicie wyjątkowe przez sos tatarski zrobiony na bazie domowego majonezu. Choć wymaga od nas trochę pracy i uwagi ma niepowtarzalny i na pewno nieporównywalny smak z tym, który możemy kupić w sklepie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 ugotowane na twardo jajka XL,
    - warzywa z rosołu, marchewka, pietruszka, seler,
    - kukurydza,
    - natka pietruszki, bazylia lub inne ulubione zioła.

    Majonez:
    - jajko,
    - szklanka oliwy,
    - łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego,
    - łyżeczka musztardy,
    - szczypta cukru,
    - sól, biały pieprz.

    Sos tatarski:
    - wcześniej przygotowany majonez,
    - mała czerwona cebula lub połowa dużej,
    - kilka pieczarek marynowanych,
    - duży ogórek kwaszony lub dwa mniejsze,
    - łyżeczka musztardy,
    - pół łyżeczki świeżo startego chrzanu,
    - 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    - sól, pieprz biały.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajko w galarecie na sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania galarety, bo ona zajmuje najwięcej czasu. Najlepiej, abyśmy obieraczką do warzyw stworzyli dość cienkie i długie paseczki marchewki. Gotując rosół pamiętajmy, aby marchewkę dodać pod koniec gotowania, inaczej zwyczajnie się rozgotuje i rozpadnie.
    Na dno salaterki układamy kilka listków bazylii, a następnie dość ściśle wykładamy dno i brzegi naczynia ugotowanymi paseczkami marchewki. Na środek układamy ugotowane jajko, a dookoła rozsypujemy kukurydzę i drobno pokrojone pietruszkę i seler. Posypujemy natką pietruszki i wszystko zakrywamy warstwą paseczków marchewki.
    W pół litrze gorącego rosołu (2 szklanki) rozpuszczamy 2-3 łyżeczki żelatyny. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści w rosole, zostawiamy wywar do ostygnięcia. Chłodnym rosołkiem zalewamy salaterki, ważne aby wszystkie składniki były przykryte galaretą.
    Gotowe galaretki wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
  • 2. Godzinę przed rozpoczęciem przygotowania majonezu, końcówkę blendera wkładamy do lodówki. Powinna być naprawdę dobrze schłodzona.
    Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet, ubijamy blenderem na pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo, po dosłownie kropelce dodajemy oliwę. Kolejną porcję dodajemy dopiero, gdy poprzednia zostanie całkowicie wmieszana. Kiedy majonez zacznie powoli gęstnięć i przybierze konsystencję emulsji, możemy nieco zwiększyć dodawane porcje oliwy. Po zużyciu całej szklanki, majonez jeszcze chwilę ucieramy, do momentu, kiedy stanie się lśniący i gładki. Następnie doprawiamy do smaku białym pieprzem i musztardą, ewentualnie solą. Tak powstały majonez możemy modyfikować na różne sposoby. Jest on bowiem bazą do dalszych eksperymentów. Możemy do niego dodać curry lub kilka ząbków czosnku, możemy też zrobić fantastyczny sos tatarski.
    Warto majonez przełożyć do zakręcanego słoika, aby trzymany w lodówce nie przeszedł innymi smakami.
  • 3. Przygotowanie sosu tatarskiego, mając tak fantastyczny majonez jest już w zasadzie banalnie proste.
    Cebulkę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy do smaku świeżo startym chrzanem, łyżeczką musztardy, ja użyłam kremskiej, sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

    Gotową galaretę wyjmujemy z salaterek i podajemy na sosie tatarskim lub kroimy w grubsze plastry i polewamy sosem.

Porady

Pamiętajmy schłodzić w lodówce końcówkę blendera. Galaretę przygotowujmy na prawdziwym rosole, a nie na kostkach rosołowych czy gotowych bulionach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować