Jajka sadzone z beszamelem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała B. Szczepkowska.Moja rodzina po prostu za nimi przepada.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - kukurydza z puszki: 1 łyżka
    - groszek z puszki: 1 łyżka
    - ziemniaki (ilosc wg. uznania): 4 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - zioła (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 1 szczypta

    - mleko: 0.75 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżeczki
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka sadzone z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając.
    Wlewamy mleko, mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i przyprawy.
  • 2. Marchewki i ziemniaki gotujemy na półtwardo. Obrane kroimy w plastry. Ziemniaki układamy na natłuszczonej
    blasze, przyprawiamy i pieczemy 30 minut.
  • 3. Jajka wbijamy na patelnię, na żółtku układamy marchewkę. Lekko ścięte odwracamy. Podajemy z ziemniakami, polane sosem i posypane groszkiem i kukurydzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować