Jajka po szkocku

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przekaska ta wywodzi sie z Londynu,smakolyk ten wymyslono juz w 1738r przez podrozujacych.

  • 5 min

Składniki:

  • 5 swiezych jajek sredniej wielkosci
    500 g mielonego miesa z indyka
    2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku (lub pietruszki lub bazylii,co kto lubi)
    1/2 lyzeczki sproszkowanej galki muszkatalowej
    sol do smaku
    pieprz do smaku
    1 lyzeczka Ziarenek Smaku
    Maggi do smaku
    1/4 lyzeczki papryki w proszku
    2 lyzki maki pszennej
    5 lyzek bulki tartej
    olej do smazenia

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowac jajka na twardo.Ostudzic,umyc,zimne i suche posypac lekko maka.
  • 2. W szklanej miseczce przygotowac mieso,wymieszac z przyprawami i dowolna zielenina.Dodac Ziarenka Smaku,Maggi i npozostale przyprawy.
  • 3. Wyrobione mieso podzielic na 5 czesci,na desce formowac plaskie placuszki i w to zawijac kolejno kazde jajko.Uformowane miesne jajka obtoczyc w bulce tartej.
  • 4. W malym rondelku rozgrzac olej,smazyc na srednim ogniu.Usmazone jajka wyjmowac na serwetke jednorazowa,aby usunac nadmiar tluszczu.

Porady

Jajka po szkocku najlepiej robic z miesa indyczego (z kurczaka sie nie uda,gdyz jest zbyt suche mieso).Przystawke mozna jesc z ulubiona surowka na zimno lub na cieplo jak kto woli jaja polane sosem w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy