Jajka po szkocku

0 (0 ocen)

smaczne jajka po szkocku na świąteczny obiad

Składniki:

  • 6 jajek
    Masa mięsna :
    600 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    do smaku :
    sól
    pieprz czarny
    czosnek granulowany
    ognista mieszanka przypraw
    1/4 szk wody
    Do panierowania :
    2 jajka
    sól
    bułka tarta drobna
    mąka do obtaczania
    frytura płynna do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek.
    Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
    Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lu bardzo drobno pokroić.
    Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać.
    W razie konieczności doprawić.
    Masę podzielić na 6 równych części.
  • 2. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka.
    Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej ( bułkę można przesiać przez sito aby nie było dużych drobinek bułki ).
    Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć.
    Jajka smażyć około 8 - 9 minut.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować