Jajka po meksykańsku

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To kolorowe i apetyczne, a przy tym tanie i bardzo smaczne danie bardzo lubi moja córeczka Asia. Często zresztą pomaga mi w jego przygotowaniu.

Składniki:

  • 4 papryki w różnych kolorach
    2 średnie cebule
    1 puszka groszku
    6 jajek
    bazylia
    przyprawa uniwersalna
    pieprz ziołowy
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka po meksykańsku 1. Papryki myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paseczki.
  • Jajka po meksykańsku 2. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju, a następnie dodajemy paprykę i smażymy tak, by była lekko twarda. Przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną
    i pieprzem.
  • Jajka po meksykańsku 3. Cebulę z papryką przekładamy do naczynia żaroodpornego, wsypujemy groszek i mieszamy.
  • Jajka po meksykańsku 4. Łyżką formujemy wgłębienia, do których delikatnie wbijamy jajka, lekko solimy i posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
    temp. 180 °C i pieczemy 30 minut, aż jajka się usmażą. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować