Weekendowy poranek, więcej czasu niż w tygodniu … i kolejna inspiracja tym bardziej śniadaniowa. Jajka w koszulce z sosem holenderskim. Bardzo proste danie a zaskoczy przy porannym śniadanku i nie tylko.
20 min
Składniki:
Dla 2 osób:
2 jajka
kilka plastrów boczku lub szybki,
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
szczypiorek
ocet
Sos holenderski:
2 żółtka
50g masła
szczypta białego pieprzu
sok z cytryny
Jajka po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zagotowania wody w której będziemy gotować nasze jajka. Do gotującej się wody wlewamy 50 ml octu ( na 1,5 l wody ). W tym czasie rozbijamy jajko do szklanki. Pozwoli nam to łatwiej przelać całe jajko do wody z octem. Wodę mieszamy w garnku i wlewamy jajko. Gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyciągamy jajko z wody i przelewamy zimną wodą. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu kładziemy kromkę i robimy chrupiąca grzankę.
Pozostaje kwestia sosu holenderskiego. Obijamy żółtka z sokiem z cytryny i pieprzem. Masło roztapiamy w rondelku. Po chwili odpoczynku pomału wlewamy do żółtek cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż do powstania idealnej kremowej emulsji.
Pozostaje kwestia ułożenia całości i delektowania się pysznym smakiem.
Komentarze