JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

0 (0 ocen)

  • 20 min

Weekendowy poranek, więcej czasu niż w tygodniu … i kolejna inspiracja tym bardziej śniadaniowa. Jajka w koszulce z sosem holenderskim. Bardzo proste danie a zaskoczy przy porannym śniadanku i nie tylko.

  • 20 min

Składniki:

  • Dla 2 osób:

    2 jajka
    kilka plastrów boczku lub szybki,
    2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
    szczypiorek
    ocet

    Sos holenderski:

    2 żółtka
    50g masła
    szczypta białego pieprzu
    sok z cytryny

Jajka po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zagotowania wody w której będziemy gotować nasze jajka. Do gotującej się wody wlewamy 50 ml octu ( na 1,5 l wody ). W tym czasie rozbijamy jajko do szklanki. Pozwoli nam to łatwiej przelać całe jajko do wody z octem. Wodę mieszamy w garnku i wlewamy jajko. Gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyciągamy jajko z wody i przelewamy zimną wodą. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu kładziemy kromkę i robimy chrupiąca grzankę.

    Pozostaje kwestia sosu holenderskiego. Obijamy żółtka z sokiem z cytryny i pieprzem. Masło roztapiamy w rondelku. Po chwili odpoczynku pomału wlewamy do żółtek cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż do powstania idealnej kremowej emulsji.

    Pozostaje kwestia ułożenia całości i delektowania się pysznym smakiem.

Porady

SMACZNEGO :)!!!

Komentarze

Podobne przepisy