Jajka niespodzianki

0 (0 ocen)

Ciekawy pomysł na wykorzystanie skorupek od jajek.

Składniki:

  • 10 jajek
    20 dag wędliny
    20 dag żółtego sera
    1 czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia

Jajka niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie 1. Jajka gotujemy, studzimy, wzdłuż przekrawamy na pół tak aby skorupki nie popękały. Delikatnie ze skorupek łyżeczką wyjmujemy białko i żółtka. Białko, żółtko, wędline, ser kroimy w drobną kostke, papryke ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek.
    Do skorupek nakładamy farsz, delikatnie uciskając aby skorupki nie popękały, posypujemy bułką tartą. Jajka smażymy układając farszem do dołu aby bułka tarta się zapiekła i zrumieniła. Układamy na tłuszczu przytrzymując od spodu widelcem, wtedy farsz nam nie wyleci. Możemy jeść same lub podawać z sosem czosnkowym. smacznego!!!

Porady

Do farszu możemy oczywiście użyć swoich ulubionych dodatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy