Jajka marynowane w occie balsamicznym

4.48 (174 ocen)

jajka w occie mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem , ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:
    zalewa:
    1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
    0,25 szklanki czerwonego octu winnego
    0,5 szklanki octu balsamicznego
    3 łyżki cukr lub miodu
    pół łyżeczki soli
    przyprawy do słoika:
    duża, czerwona cebula
    3 listki laurowe
    2-3 kulki ziela angielskiego
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka marynowane w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami.
  • 2. 2. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki.
  • 3. 3.Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!

Porady

Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować