Jajka możemy faszerować na wiele sposobów. Ja proponuje pastę z pieczonych czerwonych papryk. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Takie jajka na pewno będą miłą odmianą.
Jajka faszerowane pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C a następnie wkładami na kilkanaście minut do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki i miksujemy ja na gładka masę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno. Łączymy śmietankę z paprykami i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem. Koperek drobno siekamy. Żółtka i koperek dodajemy do masy paprykowej. Całości mieszamy i nakładamy w miejsca po żółtkach. Dekorujemy plasterkiem rzodkiewki.
Komentarze