Jajka faszerowane pastą znajdują się zawsze na moim Wielkanocnym stole. Szybkie w przygotowaniu .
30 min
Składniki:
8 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
60g żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Dodatkowo: jajka na faszerowanie około 10 sztuk
Jajka faszerowane pastą jajeczno-tuńczykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
3.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Szczypiorek drobno pokroić.
5.Jajka, tuńczyk, żółty ser, szczypiorek i majonez wymieszać ze sobą doprawić solą i pieprzem.
6.Jajka na faszerowanie ugotować, obrać i przekroić na wysokości ¼ jajka, tak aby powstały czapeczki. Żółtka z jajek usunąć i dodać do pasty zostawić troszkę do obtoczenia.
7.Jajka nafaszerować pastą, obtoczyć w rozgniecionym żółtku i przykryć czapeczką. Podawać na kiełkach z rzodkiewki.
Komentarze