10 jajek ugotowanych na twardo
200 g wędzonego łososia
garść świeżych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek
1-2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
kilka ziaren: pieprzu, kolendry, białej gorczycy>mielimy w młynku do pieprzu
przybranie:
kawałki łososia skropione sokiem z cytryny
szczypiorek
Jajka faszerowane z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka kroimy na pół. Żółtka przekładamy do malaksera.
2.Do żółtek dodajemy łososia, zioła, łyżkę majonezu, zmielone przyprawy i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę majonezu i ponownie mieszamy.
3.Masę wykładamy do połówek jajek. Możemy użyć do tego szprycy lub po prostu nakładać farsz łyżeczką. Na jedną połówkę wychodzi pełna łyżeczka nadzienia.
4.Wierzch jajek przybieramy wedle własnego uznania. Ja do wykończenia użyłam kawałków łososia i szczypiorku.
Komentarze