Jajka faszerowane awokado

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna przystawka

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
    1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
    dojrzałe awokado
    1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka faszerowane awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem. Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem. Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy