Jajka zapiekane w kaszy gryczanej z orzechami i warzywami

4.5 (148 ocen)

  • Łatwy

Pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej z pomidorami i orzechami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana palona w torebkach: 2 sztuki
    - pomidory krojone w puszce (400 ml): 1 sztuka
    - por biała część (5 cm kawałek): 1 sztuka
    - marchewka świeża (średnia): 1 sztuka
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - sól, pieprz do smaku,: 1 sztuka
    - Kminek zwyczajny: 1 łyżeczka
    - szczypiodek drobny: 1 sztuka
    - olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajka zapiekane w kaszy gryczanej z orzechami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
  • 2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z pokrojoną w ćwiartki talarków białą częścią pora, pomidorami z puszki oraz z posiekanymi niezbyt drobno orzechami. Wlewamy olej, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozgniecionym w moździerzu kminkiem.
  • 3. Kaszę wykładamy do naczynia do zapiekania. Robimy średnie wgłębienia (ja użyłam w tym celu foremek do ciasteczek). Wbijamy jajka, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 4. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Żółtko może być płynne lub twarde- w zależności od tego, co lubicie.
  • 5. Przed podaniem, zapiekankę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować