Jajka na twardo zapiekane w kapuście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać jako dodatek do obiadu, na kolację czy przystawkę. Jajka w kapuście, o zdecydowanym, orientalnym smaku z powodzeniem mogą urozmaicić smakowo wielkanocny stół. Warto czasem poeksperymentować przy świątecznym menu.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

    1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty (750g)
    12 cm-owy kawałek pora
    1 średnia biała cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw - imbiru, gałki muszkatołowej
    do smaku - curry, sól, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka na twardo zapiekane w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Gotować 30 min w wodzie zaprawionej niewielką ilością octu 10%. Odcedzić i wystudzić.
  • Jajka zapiekane w kapuście 2. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora oraz cebulę, wsypać paprykę, kolendrę, imbir i gałkę muszkatołową. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Jajka zapiekane w kapuście 3. Następnie dołożyć kapustę i musztardę - wymieszać.
  • Jajka zapiekane w kapuście 4. Całość dusić jeszcze 5 min, doprawić do smaku.
  • Jajka zapiekane w kapuście 5. Kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania. Dość regularnie nałożyć obrane jajka - każde posypać przyprawą curry.
  • Jajka zapiekane w kapuście 6. Zapiekać 30 min (200 st. C) bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować