Jajka z piekarnika

4.5 (192 ocen)

Zwykłe jajka sadzone, przygotowane w niezwykły sposób :)Metoda polecana szczególnie w sytuacjach, gdy trzeba przygotować większą liczbę jajek na raz.

Składniki:

  • Składniki (4 porcje)

    4 jajka
    4 kromki chleba tostowego
    4 plastry szynki
    1 mała cebula
    4 plastry boczku
    Szczypiorek
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki

Jajka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni.
  • 2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  • 3. Formę małego naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Do każdej włożyć kromkę chleba (kromkę przekroić na dwa trójkąty i oprzeć o brzeg naczynka), plaster szynki ułożyć tworząc sakiewkę (najlepiej wybrać okrągły). Na spód przełożyć boczek z cebulką i wbić jajko, uważając aby żółtko pozostało w całości. Doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
  • 4. Formę wstawić na najniższy poziom w piekarniku. Piec około 10-15 minut. Jeśli chcemy, aby żółtka były lekko płynne, należy piec jajka do momentu aż białka z przezroczystych staną się białe. Trwa to około 10 minut. Po około 15 minutach zarówno żółtka jak i białka są takie jak w jajkach ugotowanych na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować