Jajka ukryte w mięsnym zielonym gniazdku o smaku bazylii, rukoli, doprawiony jedynie solą i pieprzem. Podana z sałatką z bazylii, rukoli i suszonych pomidorów.
Jajka w zielonym gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja jajka wyciągnęłam z lodówki, wrzuciłam do rondelka, zalałam zimną wodą i od momentu zagotowania się wody gotowałam przez 4 minuty. Po tym czasie porozbijałam skorupki i wrzuciłam jajka do lodowatej wody, spowodowało to, że żółtko przestało się ścinać. Jeśli nie lubicie jajek na miękko, gotujcie przez 6 minut i też wrzućcie do lodowatej wody, aby nie zrobiła się brzydka zielona otoczka wokół żółtka.
2.Zmieliłam udka kurczaka, można też użyć mielonego z indyka i szynki wieprzowej.
Do miseczki wrzucamy rukolę, bazylię, jajko i miksujemy blenderem na gładko, jeśli nie macie blendera wystarczy bardzo drobno pociąć listki.
Mięso mielone mieszamy z zieloną masą jajeczną i doprawiamy solą pieprzem, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Obrane ze skorupek jajka turlamy w mące, powinny się wtedy lepiej przykleić do masy mięsnej.
3.Z masy formujemy płaskie na 3mm placki, w które zawijamy omączone jajka. Formujemy kulki, które turlamy w bułce tartej.
Smażymy na dość dużej ilości oleju na rumiano, ale nie za długo i przekładamy na ręczniki papierowe.
Podajemy z lekką sałatką ze świeżej bazylii, rukoli, suszonych pomidorów, skropionej sokiem z cytryny i oliwy z oliwek.
Komentarze