Jajka w sosie musztardowym z curry

5 (162 ocen)

  • 20 min

Tradycyjny sos musztardowy wzbogacony curry - dla smaku u koloru

  • 20 min

Składniki:

  • sos:
    25 g masła
    1 łyżka mąki
    0,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. bulionu
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka curry w proszku
    ewentualnie sól

    oraz:
    6 jajek ugotowanych na półtwardo (6 - 7 minut od momentu zagotowania)
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Jajka w sosie musztardowym z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać mąkę i wymieszać mątewką. Dodawać mleko po trochu, cały czas mieszając, a gdy mleko się skończy, dolewać bulion. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wymieszać z musztardą i curry. Dosolić w razie potrzeby.
    Ugotowane jajka obrać, polać sosem i podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować