Jajka w galarecie

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, a co za tym idzie… oczywiście jajeczka w ogromnych ilościach. Chciałam Wam zaproponować cos innego i oryginalnego ale oczywiście nie mniej smacznego.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 10 skorupek po jajkach
    2. Duże udko z kurczaka (lub inne mięso gotowane)
    3. Marchew
    4. 1 łyżka bulionu
    5. Jarzynka
    6. Pieprz czarny (świeżo mielony)
    7. Kostka rosołowa
    8. Żelatyna (2 , 3 łyżeczki)
    9. Kukurydza (około 1/3 puszki)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka w galarecie 1. Zaczynamy od umycia udka z kurczaka, którego wkładamy do garnka z marchwią i zalewamy wodą tak żeby tylko je przykryło. Gdy woda zacznie się gotować przyprawiamy pieprzem, jarzynką, bulionem i kostką rosołową, zmniejszamy ogień i zostawiamy tak na około 35/40 minut. Skorupki z jajek najlepiej zbierać wcześniej żeby później nie marnować jajek (mają one wyglądać tak jak na zdjęciu) dokładnie umyte wkładamy do kieliszków. Gdy udko jest ugotowane wyciągamy go razem z marchwią, studzimy i kroimy wszystko na małą kostkę. Do skorupek z jajek delikatnie wkładamy marchew, kurczaka a na wierzch kukurydzę. Do osobnego pojemnika wlewamy około 500 ml wywaru z kurczaka, dosypujemy do niego około 3 łyżeczek żelatyny ciągle mieszając aż się rozpuści, następnie powolutku zalewamy jajka i odstawiamy aż wystygną. Po około 30 minutach wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeję. Zaraz przed podaniem obieramy skorupkę jajka i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować